Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Skal gjennomgå hjertebehandlingen i Midt-Norge

Helse Midt-Norge RHF vil nedsette en egen arbeidsgruppe som innen utgangen av 2025 skal vurdere kvaliteten på behandlingen av hjerteinfarkt i regionen.

Publisert 09.07.2025
En mann med briller
- Vi skal sørge for gode og trygge tjenester til innbyggerne i regionen og jeg vil derfor nedsette en arbeidsgruppe som skal gjennomgå behandlingen av hjerteinfarkt i Midt-Norge, sier Jan Frich, administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF.

Pasienter behandlet for hjerteinfarkt i Midt-Norge har lik eller bedre overlevelse enn 
gjennomsnittet i Norge, og antall pasienter som er innlagt med hjerteinfarkt har sunket med rundt 40 prosent på ti år. Dette viser tall fra Norsk hjerteinfarktregister som ble offentligjort i juni i år.

- Norge er helt i verdenstoppen for overlevelse etter hjerteinfarkt og resultatene fra det nasjonale kvalitetsregisteret vitner om at behandlingen som gis i Midt-Norge holder et høyt nivå, sier Jan Frich, administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF.

Folkehelseinstituttet meldte i april 2025 at dødeligheten av hjerteinfarkt i Norge er rekordlav. Hjerteinfarkt kan behandles med medisin som løser opp blodproppen eller med mekanisk utblokking, en metode som kalles PCI (perkutan koronar intervensjon).

Ulike aktører i Møre og Romsdal, herunder Sunnmøre Regionråd, Foreninga Sjukehuset Vårt og LHL, har nylig henvendt seg til Helse Midt-Norge RHF med spørsmål om kvaliteten på behandlingstilbudet til pasienter med akutt hjerteinfarkt i regionen.

- Vi skal sørge for gode og trygge tjenester til innbyggerne i regionen og tar innspillene på alvor. Vi trenger å avklare fakta og jeg vil derfor nedsette en arbeidsgruppe som skal gjennomgå behandlingen av hjerteinfarkt i Midt-Norge, sier Frich.

Arbeidsgruppen skal ha representanter fra de tre helseforetakene i Midt-Norge og skal sammenstille og vurdere data om hjertebehandlingen fra prehospitale tjenester til sykehus. Arbeidsgruppen skal legge til grunn faglige standarder og vurdere tallmateriale fra registre som Hjerte- og karregisteret og Norsk hjerteinfarktregister og skal levere en rapport innen utgangen av 2025.

- Arbeidsgruppen vil få i oppdrag å vurdere eventuelle forskjeller i kvalitet og skal også peke på områder hvor det er potensial for forbedring. Vi vet at tiden det tar før behandling gis er viktigere for de fleste pasienter enn behandlingsmetoden, og vi må forstå hva som skal til for å kunne gi effektiv behandling enda raskere, sier Frich.