We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
Map

Regional ressurs for pasient- og pårørende opplæring

Regional ressurs for opplæring av pasienter og pårørende i Helse Midt-Norge (ROPP) er en rådgivende funksjon som skal bistå læring og mestringssentrene i regionen.

Lærings og mestringssentrene skal bidra til å skaffe kunnskap om hva som fremmer helse gjennom læring og mestring og kunnskapsbasert praksis. Dette gjøres i samarbeid med regionale og nasjonale aktører.

Helse Møre og Romsdal har på oppdrag fra Helse Midt-Norge RHF ansvar for regionale oppgaver innen opplæring av pasienter og pårørende.

Regional handlingsplan for opplæring av pasienter og pårørende i Helse Midt-Norge 2023-2027, er et dokument som gir føringer for hva det regionale helseforetaket skal legge vekt på innen lærings- og mestringsfeltet, for best mulig å møte framtidige behov for spesialisthelsetjenester. Det er ønskelig at denne skal danne grunnlag for lokale planer ved regionens helseforetak. 

En arbeidsgruppe bestående av representanter fra Helse Nord-Trøndelag HF, St. Olav Hospital HF, Helse Møre og Romsdal HF, Regionalt Brukerutvalg og Regional ressurs for opplæring av pasienter og pårørende i Helse Midt-Norge (ROPP) har utarbeidet planen. Arbeidet eies av regionalt fagledernettverk for opplæring av pasienter og pårørende Helse Midt-Norge RHF.

Regional handlingsplan for opplæring av pasienter og pårørende Helse Midt-Norge 2023-2027 (pdf)

Lunsjwebinarene er basert på et samarbeid mellom fire helseregioner, Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) og kommune. 
Webinarene gjennomføres fire ganger i året og er satt opp til fast tid rundt lunsj (kl. 11.00). De har en varighet på 30 minutter.  Som hovedregel gjøres opptak av webinarene, som gjøres tilgjengelig i etterkant.

Mer informasjon om webinarene og påmelding finner du på mestring.no

Neste lunsjwebinar

  • Tema: Vi kan bli bedre!

    Unge som lever med helseutfordringer trenger gode møter og planlagt oppfølging i helsetjenesten. Forskning viser at uklare ansvarsforhold, for lite fokus på helsekompetanse og manglende oppfølging og samarbeid kan føre til dårligere mestring og helse for de unge. 

    I samtale med Cecilia Sønstebø fra Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) vil du møte Celine Paixao Gulbrandsen og Liv-Grethe Rajka som vil dele sin kunnskap og gi praktiske tips til hvordan alle kan bidra til en mer ungdomsvennlig helsetjeneste.   

    Hør mer om dette i et gratis lunsjwebinar førskommende fredag 23. mai kl. 11.00 - 11.30. 

    Lenke til påmelding.


Opptak fra tidligere lunsjwebinar:

  • Nasjonalt lunsjwebinar 14. november 2024
    Tema: Digital hjemmeoppfølging
    Læring og mestring er en viktig del av digital hjemmeoppfølging der det legges til rette for at pasienter og pårørende lettere kan håndtere egne helseutfordringer i hjemmet. I webinaret kan du lytte til erfaringer både fra spesialisthelsetjenesten og kommunen.
    Her kan du lese nyhetssaken og se opptak av webinaret.

  • Nasjonalt lunsjwebinar 24. september 2024 
    Hva sier forskningen om effekt av mestringstiltak for personer med kronisk nyresykdom? Gikk du glipp av webinaret?
    Her kan du lese nyhetssaken og se webinaret i opptak.  

  • Nasjonalt lunsjwebinar 8. mai 2024 kl. 11.30
    Tema: SpiseMOT, en nettressurs som skal bidra til å øke helsekompetanse knyttet til spiseforstyrrelser blant ungdom som har spiseforstyrrelser og deres pårørende.
    Det digitale verktøyet spisemot.no er utviklet ved Barne- og ungdompsykiatrisk intensivseksjon ved Sykehuset i Vestfold.
    I lunsjwebinaret får vi se hvordan nettressursen fungerer og høre hvordan brukere og fagmiljø fra Sykehuset i Vestfold bruker det digitale verktøyet i sitt møte med ungdom som har spiseforstyrrelser og deres pårørende.
    Her kan du se opptak av webinaret.

  • Nasjonalt lunsjwebinar 3. november 2023 kl. 11.30
    Tema: Bruk av handlingsregler og endring av vaner.
    Du vil treffe psykolog Torkil Berge og Edgar Wammervold, som har lang erfaring i å bruke handlingsregler i forbindelse med egen helsesituasjon. De vil snakke om hvordan man kan ta i bruk mentale strategier og handlingsregler for å lykkes med endring i helseatferd.
    Her kan du se opptak av webinaret.

  • Nasjonalt lunsjwebinar 12. september 2023 kl. 11.00
    Stipendiat Ann Britt Sandvin Olsson vil snakke om Fasilitatorens sentrale rolle. For å utvikle helsetjenester med brukermedvirkning kreves god ledelse og tilrettelegging. Ny forskning viser hva de som leder dette arbeidet etterlyser. Nysgjerrig på å vite mer?
    Her kan du se opptak av webinaret og finne artikkelen til stipendiaten.  

Handlingsplan for ROPP tar utgangspunkt i regional handlingsplan for opplæring av pasienter og pårørende Helse Midt-Norge 2023-2027. Handlingsplanen foreslås av fagledernettverket for opplæring av pasienter og pårørende i Helse Midt-Norge og vedtas av direktøren for Helse Midt-Norge RHF.

Handlingsplan ROPP 2025 (pdf)

Handlingsplan ROPP 2024 (pdf)

Årsplan ROPP 2023 (pdf)

Veilederen er utarbeidet for å gjøre det enklere å planlegge, gjennomføre og evaluere digitale kurs for gruppeopplæring av pasienter og pårørende og vil være en hjelp til å starte opp med digitale kurs. 
En arbeidsgruppe oppnevnt av regional fagledernettverk for opplæring av pasienter og pårørende i Helse Midt-Norge har utarbeidet veilederen. 

Veileder for gruppeopplæring av pasienter og pårørende i Helse Midt-Norge.

Regional rammeplan for helsepedagogikk i Midt-Norge har blitt laget etter samarbeid mellom deltakere fra de tre helseforetakene, kommuner og brukerrepresentanter i Midt-Norge. Planen er tenkt som en veileder for aktører i helsefeltet som ønsker å øke kompetansen for ansatte og brukerrepresentanter innen helsepeddagogikk. 

Regional rammeplan for helsepedagogikk i Helse Midt-Norge


Lenker til de ulike nettsidene for læring og mestring:
Pasient- og pårørende opplæring i Helse Møre og Romsdal
Pasient- og pårørende opplæring i Helse Nord-Trøndelag
Læring- og mestringssentrene ved St. Olav



Kontaktinformasjon ROPP

A person smiling for the camera

Camilla Kleppe Eidså

905 31 324
A woman smiling for the camera

Rita Overvåg

984 46 732

 

Last updated 1/2/2025